Subiect sensibil – discuțiile despre sexualitate

O mare parte dintre părinți evită genul acesta de discuții pentru că nu știu cum să abordeze subiectul. Dacă și tu faci parte dintre ei, ar fi bine să te gândești de două ori: un copil informat este mult mai puțin predispus să cadă în capcana unui prădător sexual!

Învață-ți copilul (indiferent dacă este tipic sau atipic) tot ce trebuie să știe despre sex și relații.

stork-2371331_640

Diferența dintre public și intim

Că se referă la locuri, părți ale corpului, haine sau subiecte de discuție, copilul trebuie să știe diferența dintre public și intim. Învață-l despre zonele corpului pe care nu are voie să le atingă nicio altă persoană, despre subiectele care nu se pot discuta cu ceilalți, despre hainele pe care nu are voie să le împrumute sau despre locurile în care nu poate intra. Cu cât mai devereme, cu atât mai bine.

Comportamentul potrivit

Folosește exemple concrete. „Este potrivit să-ți îmbrățișezi colegul în timpul orelor?” Explică-i de ce nu are voie să facă anumite lucruri, în anumite momente. Educă-l să recunoască semnalele de respingere venite de la cei din jur și învață-l să spună stop comportamentelor nepotrivite.

Părțile corpului

Chiar și un copil de trei ani trebuie să știe care sunt părțile intime ale corpului său. Folosește momentul băii pentru a-i vorbi despre ele și, mai ales, folosește denumirile corecte pentru organele genitale. Insistă asupra faptului că nimeni nu trebuie să-l atingă în zonele intime și că trebuie să te anunțe dacă se întâmplă ceva nepotrivit.

Uită de berze și albinuțe

Explică-i ce înseamnă sexul într-un mod adecvat vârstei lui, nu aștepta până îți va explica el ție. Dacă te întreabă ceva legat de subiect, nu amâna discuția și nici nu te apuca să-i povestești despre berze și albinuțe. Vorbește-i natural și nu uita să-i spui că orice act sexual normal are loc între două persoane care au consimțit la aceasta.

Ajută-l să fie independent

Încurajează-l cât mai devreme să folosească singur toaleta și să se spele singur. Dacă are nevoie de ajutor pune mâna ta peste a lui și arată-i cum se face. Explică-i de câte ori este nevoie că este corpul său și este potrivit să-l atingă doar el.

Dreptul de a spune nu

Nu-l forța să se lase pupat de bunica, mătușa sau oricine altcineva. Are dreptul de a spune nu. Respectă-i-l! Învață-l să spună nu atunci când o atingere nu-i face plăcere.

Repetiția este mama învățăturii

Aceste discuții trebuie să aibă loc de câte ori este nevoie, până ce te-ai convins că piticul tău a înțeles despre ce este vorba. Nu-l bombarda cu informații într-o singură conversație, este puțin probabil să rețină totul dintr-o dată.

Tonul face muzica

Dacă tu nu te simți bine discutând despre acest subiect, gândește-te că el simte atitudinea ta și va înțelege greșit mesajul. Nu-i vorbi despre sex sau organele genitale ca despre niște lucruri de care trebuie să-i fie rușine și nu-l certa, altfel, în cazul unei probleme se va feri de tine și nu-ți dorești asta.

Acum, adună-ți curajul și explică-i că nu l-a adus barza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *