6 lucruri de încercat dacă piticul tău nu prea doarme

Lipsa somnului este problematică pentru oricine, cu atât mai mult pentru un copil cu TSA. Tulburările de somn îl pot agita, îl pot împiedica să se concentreze sau îl pot chiar face să devină mai agresiv.

De ce există însă un număr atât de mare de copii cu TSA care au probleme cu somnul? Aceste tulburări pot fi date de modificări ale ritmului circadian, niveluri anormale de melatonină, anxietate sau/și probleme de procesare senzorială. Deseori, cauza este dificil de descoperit.

somn_usor

Iată câteva lucruri pe care le poți face ca să-ți faci viața mai ușoară, atât ție cât și copilului.

Încearcă să-ți dai seama care este problema

Se teme de întuneric? Are coșmaruri? Suferă de disconfort gastro-intestinal? E deja mult prea obosit? Suprastimulat? Analizează-i cu atenție reacțiile și ascultă-ți instinctul.

Schimbă-i ora de som

Uneori, atât copiii cât și adulții pot avea dificultăți în a adormi când sunt prea obosiți. Încearcă să-l culci mai devreme cu o oră, timp de cinci zile și vezi ce se întâmplă.

Fii consecventă

Ora de somn nu trebuie să fie negociabilă. Odată ce ai stabilit cea mai potrivită oră, nu o schimba. Rutina, odată instalată, trebuie păstrată.

Îndeamnă-l să facă mișcare

Exercițiul fizic este bun pentru toată lumea, inclusiv pentru copiii cu TSA. Include-l în programul lui zilnic. Mare atenție, mișcarea nu este indicată înainte de culcare, piticul va fi suprastimulat și-i va fi mult mai greu să adoarmă.

Asigură-i dieta potrivită

Zahărul și cafeina ar trebui să lipsească din dieta noastră, dar fiindcă uneori chiar și noi, adulții, cedăm în fața tentațiilor, măcar limitează-le la prima parte a zilei.

Oferă-i confortul senzorial necesar

Poate-l deranjează lumina ce vine pe sub ușă sau zgomotele din vecini. Poate pijamaua a rămas cu eticheta netăiată și-l zgârie. Încearcă să-i creezi tot confortul de care are nevoie.

Stabilește un ritual

Aranjează lucrurile în așa fel încât să nu mai intre în contact cu tableta sau televizorul cu cel puțin o oră înainte de culcare. Folosește acea oră pentru un ritual care să-l ajute să se relaxeze. Că e vorba de o baie, un masaj sau de povestea lui favorită, stabiliți-l împreună și țineți-vă de el.

Somn ușor, tuturor!

 

 

One Comment on “6 lucruri de încercat dacă piticul tău nu prea doarme”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *