Bruxismul

Bruxismul sau scrâșnitul dinților afectează deopotrivă copii și adulți. Cel mai adesea, apare noaptea, iar efectele lui sunt remarcate în primul rând de către medicul stomatolog. În timp, poate deveni o problemă serioasă, mai ales când dinții permanenți au apărut deja, deoarece poate duce la tocirea acestora, sensibilitate, dureri de maxilar, dureri de cap etc.

Ce îl provoacă:

Probleme dentare

În primul rând ar trebui să duci copilul la un medic stomatolog (ortodont), care să stabilească dacă nu cumva este vorba despre o mușcătură defectuoasă sau de alte  probleme de aliniere a dinților. Medicul poate recomanda purtarea unei gutiere, mai ales dacă piticul scrâșnește din dinți noaptea.

Stres/anxietate

Stresul sau anxietatea ne pot determina să ne încleștăm maxilarul fără să ne dăm seama. Un astfel de gest reflex este foarte greu de controlat de către un adult, pentru un copil care are probleme de anxietate, va fi imposibil. Discută cu un psiholog și cu un medic neuropsihiatru și vezi ce poți face pentru a ține anxietatea sub control.

Autostimulare

Autostimularea este un proces prin care persoanele cu TSA sau cu tulburări de procesare senzorială se calmează atunci când sunt stresate sau copleșite de emoții. Dacă ăsta este și motivul pentru care copilul tău scrâșnește din dinți discută cu terapeutul și stabiliți de comun acord o strategie pentru corectarea acestui comportament. O jucărie de mestecat poate fi o alternativă.

Efecte secundare

Există anumite medicamente care pot avea printre efectele secundare și bruxismul. Dacă piticul tău ia unul dintre aceste medicamente, consultă-te cu medicul care i l-a prescris și vezi dacă nu-ți poate recomanda altceva.

Hiposenzitivitate orală sau globală

Un copil cu hiposenzitivitate orală, va scrâșni din dinți pentru că are nevoie de o stimulare mai puternică pentru a primi feedback proprioceptiv. Deseori un astfel de copil va mesteca tot felul de obiecte, de la tricoul pe care-l poartă la creioane sau la propria mână. Discută cu logopedul despre masajul gingiilor, despre folosirea jucăriilor pentru mestecat sau despre introducerea în alimentație a mai multor alimente cu o textura mai crocantă (mere, morcov, apio)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *