Tulburările de auz și tulburarea de procesare auditivă

Deși sună oarecum la fel, este vorba despre două probleme complet diferite.

Tulburările de auz presupun scăderea treptată sau bruscă a auzului sau chiar pierderea lui, procesul fiind întreput cel mai adesea la nivelul urechii, înainte ca sunetele să ajungă la creier.

Tulburarea de procesare auditivă este inabilitatea de a interpreta, organiza sau analiza ceea ce o persoană aude.  În acest caz procesul este întrerupt la nivelul sistemului nervos.

Tulburările de auz pot fi diagnosticate încă de la vârste foarte fragede. Iată mai jos câteva semne la care părinții unui bebeluș sau copil mic trebuie să fie atenți:

 • Copilul nu reacționează la sunete puternice.
 • Copilul nu poate detecta de unde vine sunetul (nu întoarce capul în direcția din care vine acesta).
 • Nu răspunde la propriul nume.
 • Gânguritul nu devine limbaj inteligibil până la 2 ani.

La ora actuală există modalități de screening ce pot fi aplicate încă din primele zile de viață, nefiind necesară cooperarea copilului.

Tulburarea de procesare auditivă nu poate fi diagnosticată înainte de 7 ani, pentru că o serie de abilități pot fi dezvoltate mai târziu de către unii dintre copii. Uneori, în spatele unui diagnostic de deficit de atenție se poate ascunde  de fapt o problemă de procesare.   O astfel de tulburare poate fi luată în calcul atunci când:

 • Copilul are dificultăți în a înțelege ce i se spune, mai ales în medii zgomotoase.
 • Are dificultăți de a urma indicații, mai ales dacă ele presupun mai mult de două etape
 • Are dificultăți în a face diferența între sunete similare ( de ex: ba și da)
 • Dificultăți la citit, sau la despărțirea cuvintelor în silabe

Ce poți face? Dacă suspectezi oricare dintre cele două tulburări, începe prin a face un test de auz. Dacă testul de auz este normal, îndreaptă-te către un psiholog, care să excludă un potențial deficit de atenție și apoi către un logoped. De altfel, logopedul va fi principalul aliat al copilului în depășirea acestei probleme.

Terapia logopedică îi poate îmbunătăți pronunția, îl poate ajuta să recunoască fonemele similare, etc. Este foarte important ca și tu să contribui, învățându-l să asculte activ (să ceară explicații când nu înțelege ceva sau să ceară ca indicațiile să fie repetate).

3 Comments on “Tulburările de auz și tulburarea de procesare auditivă”

  1. Puteți începe cu testele de auz la audionova sau la o altă clinică specializată. Eventual, la recomandarea medicului, puteți face potențiale evocate auditiv. Dacă excludeți cauzele fizice, adresați-vă unui psiholog și apoi unui logoped. Nu vă temeți să vedeți mai mulți, până îl găsiți pe cel potrivit pentru dvs.

 1. Ma tem ca in audiologii nostrii nu au interes si nici posibilități de specializare ca in America de exemplu si dau vina pe tulburarea de spectru autist sau pe ADD.fara sa mai investigheze.

  Multumesc pentru orice sfat as primi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *