Celiachia este o tulburare autoimună care afectează sistemul digestiv. Sistemul imunitar al copiilor care suferă de această boală atacă intestinul subțire atunci când copilul consumă gluten. Afectarea intestinului subțire va împiedica absorbția nutrienților din alimente putând duce la malnutriție.
Ce este glutenul?
Gluten este denumirea dată proteinelor provenite din grâu, orz, secară sau din hibrizii acestora. Practic, glutenul este ceea ce permite pâinii să dospească. Meiul, porumbul, hrișca, quinoa, orezul pot fi consumate de persoanele suferint de intoleranță la gluten. Ovăzul poate fi consumat și el, dacă nu a crescut în preajma unor culturi de grâu, orz sau secară sau pe un teren contaminat cu aceste cereale.
Simptome
Primele simptome pot apărea încă de vârsta de 6 luni, odată cu introducerea alimentelor solide. Ele variază de la un copil la altul și pot include: diaree cronică, dureri abdominale, balonare, constipație, vomă, pierdere în greutate, întârzieri în creștere. Unii copii pot să nu prezinte niciunul dintre simptomele enumerate mai sus.
Riscuri
Nedescoperită la timp, afecțiunea poate duce la malnutriție, oase fragile, anemie feriprivă, înălțime mică. Există de asemenea riscul dezvoltării altor boli autoimune cum ar fi diabetul de tip 1 sau Hashimoto.
Cum se tratează
Un regim stric, fără gluten, va permite refacerea intestinului subțire, eliminând simptomele și riscul eventualelor complicații.
Alergia la grâu nu este celiachie
În cazul alergiei la grâu, simptomele sunt diferite, deoarece este implicată o altă parte a sistemului imunitar. De câte ori copilul va intra în contact cu proteine din grâu, organismul va produce anticorpi și pot apărea mâncărimi ale pielii, pete roșii, inflamații la nivelul gurii, dificultăți de respirație. În general, persoanele care suferă de acest tip de alergie, pot consuma fără probleme orz sau secară, regimul alimentar nefiind la fel de restrictiv ca în cazul intoleranței la gluten.
Ce este de făcut?
În cazul în care suspectezi că piticul are intoleranță la gluten sau alergie la grău, în primul rând trebuie să te adresezi medicului pediatru. Acesta îți poate da o trimitere către un gastroenterolog în cazul celiachiei sau către un alergolog în cazul alergiei. Medicul gastroenterolog îți poate recomanda analize de sânge și o endoscopie, iar medicul alergolog va face teste specifice alergiilor.
Poți încerca să elimini glutenul din dieta copilului și să vezi dacă simptomele dispar în timp, dar o vizită la medic este oricum obligatorie, pentru a depista problemele osoase sau de creștere.