Insuficiența de convergență

Insuficiența de convergență este o tulburare în care ochii nu lucrează împreună în momentul în care privim un obiect de aproape. Unul dintre ochi se va îndrepta spre exterior (va „fugi”), în loc să se îndrepte spre punctul în care trebuie să privească. În cazul copiilor ea este diagnosticată mai ales la vârsta școlară, când copilul pare să prezinte dificultăți la achiziționarea cititului.

Care sunt simptomele?

Printre principalele simptome se numără vederea dublă intermitentă, oboseala sau jena oculară, durerile de cap frecvente. Un copil care mijește ochii atunci când citește, sau închide unul dintre ochi, ori se freacă des la ochi, poate avea o astfel de problemă. Un control oftalmologic este cât se poate de necesar în acest caz.

Stabilirea diagnosticului

Specialistul va face mai întâi o anamneză  a pacientului, adică va discuta despre simptomele pe care acesta le are. Apoi, va face o evaulare a vederii și va măsura cel mai apropiat punct de convergență, adică va măsura distanța de la ochi până la cel mai apropiat punct în care un obiect poate fi văzut clar.

Cum se corectează

Problemele de coordonare, așa cum este insuficiența de convergență, nu pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor sau al chirurgiei. Exercițiile ortoptice sunt însă cât se poate de eficiente. Tratamentul computerizat permite, mai nou, efectuarea exercițiilor atât la un cabinet specializat cât și la domiciliu sub supravegherea unui medic specialist.

Ce poți face tu

Dacă tu sau piticul tău vă confruntați cu această problemă, încearcă să folosești o iluminare cât mai bună a locului de citit. Este de preferat să eviți lumina fluorescentă sau exagerat de puternică. Mai multă lumină nu înseamnă neapărat mai bine pentru ochi.

Pauzele dese sunt cât se poate de necesare pentru a evita pe cât posibil durerile de cap și celelalte simptome neplăcute.

Alege cărți cu scrisul ceva mai mare, iar atunci când învață, sfătuiește-l pe cel mic să folosească markere colorate pentru a sublinia textul. Îi va fi mult mai ușor să-l urmărească.

Nu uita să faci exercițiile prescrise de medic.

În general, tratamentul durează în jur de trei luni, dar simptomele pot să reapară în cazuri de suprasolicitare a ochilor, cand persoana este obosită etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *