Strategii pentru calmarea tantrumurilor la copiii cu TSA

Majoritatea părinților se confrunta la un moment dat cu tantrumurile copiilor, de obicei undeva între doi și patru ani. Este momentul în care copilul își dorește independența, dar abilitățile motrice și cele cognitive îl împiedică să fie cu adevărat independent. Este perioada în care cortexul prefrontal, responsabil cu reglarea emoțiilor nu este încă dezvoltat suficient, și deci nu le poate ține sub control.

Un tantrum poate fi, principiu poate fi declanșat de orice, de la faptul ca nu poate purta șosete murdare până la faptul că nu a primit ce și-a dorit la magazin.

Tantrumul

În cazul unui tantrum, ai de parcurs trei pași:

Stabilirea cauzei

Este important să-ți dai seama dacă piticul vrea atenție, are un tantrum pentru că i s-a refuzat ceva ce-și dorește, pentru că vrea ceva, sau pentru că trebuie să tolereze o întârziere. Recunoaște-i nevoia, dar nu i-o satisface imediat, pentru că, dacă va vedea că o astfel de manifestare îi aduce ce-și dorește, o va repeta.

Stabilește ce s-a întâmplat exact înainte de decalnșarea lui și învață să recunoști indicatorii corporali și comportamentali care-ți arată o creștere a tensiunii. Adoptă intervenția pe antecedent, învață-l să ceară o pauză atunci când simte că e prea mult.

Întărește comportamentul pozitiv

Observă cea mai mică reușită a copilului și recompenseaz-o cu vorbe de încurajare și laude. Învață-l că are atenția ta și atunci când se poartă bine. Asta îl va ajuta să răspundă pozitiv și pe viitor.

Construiește abilități

Este știut că orice copil care are tantrumuri, are probleme în gestionarea impulsurilor, soluționarea problemelor, dificultăți în comunicarea dorințelor și nevoilor etc. Concentrează-te pe aceste zone și ajută-l să dezvolte abilități specifice. Oferă-i alegeri, învață-l să folosească funcțional  DA/NU, să ceară în mod adecvat să iasă din sarcină sau, așa cum spuneam mai sus, să ceară o pauză sau să spună ce-l deranjează sau să spună „nu știu”, atunci când este cazul.

În cazul copiilor cu TSA, suprasolicitarea senzorială poate duce la manifestări similare unui tantrum, dar care trebuie tratate diferit.

Suprasolicitarea senzorială

Pentru că nu sunt doi copii la fel, strategiile folosite în acest caz, trebuie adaptate nevoilor fiecărui copil. De exemplu, pentru cineva lumina prea puternică dintr-o încăpere poate fi o problemă, și atunci, dacă lumina nu poate fi stinsă, o pereche de ochelari de soare se pot dovedi utili. O pereche de căști pot ajuta un copil pentru care zgomotele puternice sunt o sursă de stres.

Învață să vezi semnele și să acționezi înainte de punctul în care  se va declanșa o criză. Oferă-i copilului un spațiu sigur în care să se liniștească, chiar dacă asta înseamnă să părăsești locul în care te afli (magazin, cinematograf etc). Creează momente de „liniște” peste zi, mai ales înaintea activităților care știi că-l vor stimula în plus.

Important

Indiferent dacă este vorba despre o criză provocată de furie sau una provocată de suprastimularea senzorială este important să ajutați copilul să gestioneze situația încă de când este mic. Poate un copil de trei ani pare amuzant atunci când se tăvălește pe jos sau lovește cu piciorul un adult, poate că un copil de șase ani nu le poate face cu adevărat rău celor din jurul lui, dar copiii nu rămân de trei sau șase ani, la un moment dat vor ajunge sa aibă aceeași forță cu un adult și atunci, astfel de crize pot deveni periculoase pentru cei din jurul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *