Mini-dicționar – Tulburările de limbaj la copii

Dacă te-ai întrebat vreodată ce motive ai avea să mergi cu copilul la logoped, îți facem mai jos o scurtă listă cu tulburările de limbaj care necesită intervenția unui specialist. Unele sunt mai frecvente decât altele, dar, în aproape toate cazurile, intervenția timpurie este esențială!

tulburari_vorbire

Tulburări de ritm și fluență

Tahilalia este vorbirea precipitată, cu debit mare de cuvinte și articulare defectuoasă și incompletă

Bradilalia reprezintă încetinirea ritmului articulării cuvintelor

Bâlbâiala, cea mai cunoscută dintre tulburările de ritm și fluență, este o tulburare a ritmului dată de repetarea primului sunet sau a primei silabe dintr-un cuvânt, ori a primului cuvânt dintr-o propoziție – bâlbâiala clonică sau imposibilitatea de a pronunța pentru o perioadă de timp – bâlbâiala tonică.

Tulburări de pronunție

Dislalia este abaterea de la pronunția obișnuită, din cauza neputinței de a emite anumite sunete sau silabe. Acestea sunt deseori înlocuite, inversate sau deformate.

Rinolalia, cunoscută sub denumirea populară de fonfăială este o tulburare de rezonanță a sunetului cauzată fie de o prea largă comunicare buco-nazală, fie, dimpotrivă, de o obstrucție.

Disartria este o afectare de pronunție dislalică și rinolalică, cu afectarea pronunției, ritmului, fluenței.

Apraxia, o tulburare motorie, in care la nivel cerebral există probleme în planificarea mișcărilor diferitelor părți ale aparatului fonator și în coordonarea mușchilor necesari pronunției.

Tulburările de voce

Disfonia sau răgușeala reprezintă emiterea de sunete cu tonalitate modificată sau dificultăți în rostirea cuvintelor.

Afonia este pierderea vocii.

Fonastenia este oboseala vocii, în care vocea este lipsită de energie, iar vorbirea este lipsită de modulații.

Tulburările polimorfe

Afazia este o alterare dobândită a limbajului, de cele mai multe ori în urma unui accident vascular cerebral, al unui traumatism cerebral etc.

Alalia – în cazul acestei tulburări, copilul nu achiziționează nicio formă de limbaj sau doar câteva cuvinte până la 5-6 ani, deși nu prezintă deficiențe intelectuale sau auditive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *