Cum învățăm igiena personală un copil cu TSA

Dacă un copil neurotipic stăpânește regulile de igienă personală în jurul vârstei de 6 ani, pentru copiii și adolescenții cu TSA, acestea pot fi o provocare, în principal din cauza problemelor senzoriale (mirosul săpunului sau al pastei de dinți, textura periuței de dinți, zgomotul apei la duș etc.)

Dacă atunci când sunt mici, lipsa de igienă poate fi mai ușor trecută cu vederea de cei din jur, pe măsură ce se apropie de adolescență, ea nu va mai putea fi ignorată. Și atunci, ce e de făcut?

igienă

Iată mai jos câteva sfaturi. Ele sunt valabile atunci când problemele sunt senzoriale. Abordarea va fi diferită în cazul copiilor cu abilități motrice sau de imitare reduse.

Spălatul pe dinți

O adevărată provocare pentru unii dintre copiii cu TSA, care vor avea probleme în a accepta un obiect străin în gura lor.

Ce poți face:

  • Alege o periuța de dinți cu personajul lor favorit.
  • Încearcă o periuța electrică, va scurta timpul de folosire.
  • Alege o pastă de dinți fără aromă sau cu aroma lui preferată.
  • Arată-i cum se face și îndeamnă-l să-ți copieze mișcările.
  • Repetați împreună secvențele atât practic, cât și cu ajutorul șirurilor de imagini.

Stabilește o rutină și urmeaz-o

Știi cât de importantă este rutina în viața unui copil cu TSA, folosește-o și când vine vorba de igienă. Procesul trebuie repetat zilnic, la aceeași oră și în aceeași ordine.

Pieptănatul

Dacă îl evită de fiecare dată încearcă să schimbi pieptănul sau peria. Încercați împreună diferite modele și texturi până reușiți să găsiți una cu care să se simtă confortabil.

Spălatul părului

Temperatura apei, textura sau mirosul șamponului pot crea probleme. Va cădea în sarcina ta să găsești combinația optimă care să transforme ceva neplăcut măcar în ceva acceptabil. Abia după ce ai ajustat toți factorii poți începe să-l înveți ordinea pașilor ce trebuie urmați.

Schimbările adolescenței

Nu aștepta până când ele se manifestă pentru a-l învăța despre ele. Poate fi un proces de durată. Este de preferat ca părintele de același sex să-l ajute pe adolescent în achiziția noilor obiceiuri. De exemplu, tatăl să-l ajute să se bărbierească, iar mama să o învețe pe fată importanța igienei intime în timpul menstruației.

Niciuna dintre aceste achiziții nu se face peste noapte, ele presupun, la fel ca toate celelalte un proces de durată. Dă dovadă de răbdare cu copilul tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *