Pitic atipic – ce facem cu fratele tipic?

Relațiile dintre frați sunt uneori dificile; gelozia, invidia, dorința de atenție pot crea adevărate drame. Ce te faci însă când unul dintre pitici are nevoi speciale și tinde să acapareze toate resursele familiei?

Studiile arată că frații copiilor cu nevoi speciale tind să nu se simtă la fel de importați în cadrul familiei, să considere că problemele lor sunt trecute cu vederea. La școală și în cercul lor de prieteni pot fi ținta răutăților. Uneori li se pare că li se cere prea mult și că trebuie să se maturizeze foarte repede. Toate acestea pot duce la tensiuni între frați și la o atmosferă nu tocmai plăcută în casă.

frati

Iată mai jos câteva sfaturi despre cum ar trebui să procedezi cu fratele tipic dacă vrei să eviți problemele.

Discută deschis situația

Deseori, copilul tipic nu înțelege care este problema cu fratele /sora lui. Fă-ți timp și explică-i pe înțelesul lui care sunt provocările cu care acesta se confruntă. Povestește-i de ce are nevoie de tratamente speciale și felul în care acestea îl vor ajuta în viitor.

Acordă timp fiecăruia

Crează-ți un program în așa fel încât, înainte de culcare sau în orice alt moment ți se pare potrivit, să le acorzi timp, în mod egal. Chiar dacă e vorba de doar zece minute petrecute colorând sau citind o poveste, nu uita că și copilul tipic are nevoie de atenția ta totală.

Tratează-i la fel

Uneori, când atenția ta este direcționată asupra copilului cu nevoi speciale, poate îl lași pe celălalt să mai scape dacă face vreo prostioară. Regulile sunt reguli și este datoria ta să le aplici. Nu-l poți lăsa să scape de responsabilități pentru că ești prea ocupată cu fratele lui.

Mândrește-te cu el

Dacă ai tendința să anunți prietenii și rudele despre cel mai mic progres al piticului atipic fă la fel și pentru fratele lui. Nu considera realizările sale ceva de la sine înțeles. Vrei să-l încurajezi, nu să-i creezi impresia că oricât s-ar strădui nu va fi niciodată suficient de bun sau că indiferent ce ar face nu contează.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *