4 sfaturi pentru mamele de pitici atipici

mame, resurse

Se spune că nu poți turna dintr-un pahar gol. Așa și este. Cu toate acestea, este metafora perfectă pentru ceea ce încearcă să facă multe mame de pitici atipici. Le văd zilnic și, uneori, recunosc, le îngroș și eu rândurile. Cum se întâmplă asta?

Când toată energia ta este direcționată către găsirea următoarei terapii care să dea rezultate, către nesfârșitele programări la medici și investigații sau încercând, în mod inutil de altfel, dacă e să recunoaștem cinstit, în a încerca să prevezi ce-i va rezerva viitorul piticului tău, e foarte ușor să-ți consumi resursele fără ca măcar să-ți dai seama. Și chiar dacă uneori pare că mai avem resurse, ele sunt totuși finite și e bine să ținem cont de asta.

Unii dintre piticii noștri vor avea nevoie de noi pe termen lung, iar epuizarea nu face decât să ne îmbolnăvească, împiedicându-ne să avem grijă de ei așa cum ar trebui. Ce e de făcut?

Cere ajutorul

În majoritatea cazurilor pe care le cunosc, părinții tind să păstreze secretul diagnosticului față de rude și prieteni. Fac asta fie ca să-i protejeze, mai ales în cazul bunicilor, fie dintr-o anume jenă, dată de ideea că lucrurile pe care le facem ar trebui să fie perfecte. Un astfel de secret însă duce la izolare, pentru că, să fim cinstiți, uneori problemele piticilor nu dispar, ci devin tot mai vizibile. Dincolo de faptul că asta le lipsește pe mame de un sistem de sprijin atunci când au nevoie, piticii sunt izolați în loc să interacționeze cu cât mai multe persoane, interacțiune care i-ar putea ajuta în dezvoltare.

Dacă n-ai făcut-o până acum, spune-le celorlalți cu ce te confrunți. Dacă țin cu adevărat la tine, îți vor fi alături, dacă nu, vor pleca singuri. Cere ajutorul persoanelor de încredere. Uneori asta poate însemna cinevaa care te asculta atunci când simți nevoia să te plângi, iar alteori poate fi cineva care-ți face piața când tu ești prea epuizată ca să mai ieși din casă.

Pune limite

Dacă cei din jurul tău știu cu ce te confrunți și simt nevoia să te „umple” de sfaturi nesolicitate, spune-le clar că atunci când ai nevoie de un sfat vei apela la ei. Stabilește tu limitele, pentru că nimeni nu poate ști cât de întinși sunt nervii tăi și, uneori, din dorința de a te ajuta, ceilalți îți pot face mai mult rău.

Evită „miracolele”

Internetul e plin de soluții miraculoase pentru tot felul de probleme, de la bătături la cancer. Cu toții știm pe cineva care știe pe altcineva care s-a vindecat de X sau de Y cu o rețetă ciudată. Trece lucrurile astea prin filtrul rațiunii, mai ales când ți se cer bani pentru miracol. Dacă toate miracolele astea ar funcționa ar trebui să fim cu toții perfect sănătoși . Din păcate există o categorie de oameni care nu au nicio problemă să profite de disperarea celorlalți. Nu-ți consuma timpul și banii cercetând „un leac vechi de 1000 de ani care vindecă…”

Fă-ți timp pentru tine

Cel mai important lucru este să ai grijă de tine, doar așa vei putea avea grijă de pitic. Încearcă să-ți găsești o jumătate de oră zilnic în care să te gândești doar la tine, să faci ceva ce-ți place, ceva ce te încarcă cu energie. Citește o carte (care să nu aibă legătură cu copilul tău), uită-te la un film, fă o baie caldă, trage un pui de somn, dansează, chiar dacă nu-ți vine. Dacă are cine să te ajute încearcă să-ți iei din când în când o jumătate de zi liberă, întâlnește-te cu o prietenă, plimbă-te prin parc.

Poate că raportul între timpul „furat” copilului și beneficiile pe care ți le oferă nu ți se pare avantajos, dar crede-mă înseamnă foarte mult pe termen lung. Și pentru tine, dar mai ales pentru copilul tău.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *