Nu contează de câte ori îi spui, piticul tău pare să nu rețină ca atunci când e frig trebuie să-și pună jacheta pe el. De fapt, studiile au arătat că până pe la 6 ani capacitatea copiilor de a-și aminti o informație și de a urma indicațiile primite diferă foarte mult de cea a copiilor mai mari sau a adulților.
Abilitațile executive, memoria, autocontrolul, atenția, abilitatea de a urma instrucțiuni se dezvoltă în timp. Dacă vrei să ai mai târziu un școlar de succes, trebuie să-l ajuți încă de când e mic.
Iată câteva metode cu ajutorul cărora poți face asta la vârste diferite.
Între 6 și 18 luni
Cucu-bau. Jocul acesta, aparent banal, îl va învăța să-și folosească memoria, pentru că îl obligă să-și amintească cine se ascunde, dar și răbdarea, pentru că trebuie să aștepte până ce adultul se arată din nou.
Găsește. Că ascunzi un obiect sub o bucată de pânză și bebelușul trebuie să-l găsească sau, în cazul copiilor mai mari, că îl cauți verbalizând în mod amuzant procesul dincolo de distracția oferită ajută la îmbunătățirea memoriei și la localizarea partenerului de joacă prin intermediul indiciilor verbale, în cel de-al doilea caz.
Între 18 și 36 de luni
Folosește degețelele. Cântecele sau poeziile care trebuie însoțite de mișcări ale mâinilor sunt nu numai amuzante, ci și utile, căci le solicită atenția, memoria și concentrarea.
Sortează. Obiecte mici, obiecte mari, după formă, după culoare, textură, limitele sunt date doar de imaginația ta. Asta îl va învăța regulile, pe care va trebui să și le amintească și să le utilizeze activ în timpul jocului.
Între 3 și 5 ani
Folosește imaginația. Acum vă puteți juca de-a doctorul, de-a școala etc. Acum este momentul în care apare cooperarea între membri grupului. Copiii învață să se adapteze cerințelor de grup și jocului la comun.
Inventează. Încurajează piticul să-ți spună povești inventate de el. Își va folosi imaginația și își va dezvolta vocabularul. Le puteți chiar ilustra împreună, cu desene sau colaje.
Între 5 și 7 ani
Jocuri de societate. Jocurile cu reguli clare, în care fiecare trebuie să-și aștepte rândul sunt foarte potrivite pentru această etapă. Dacă este nevoie și de strategie, cu atât mai bine.
Creștem viteza. Jocurile rapide cu mingea sunt foarte utile la această vârstă. Rațele și vânătorii este unul dintre ele. Astfel de jocuri cer viteză de reacție, autocontrol, atenție la mediul din jur și respectarea regulilor.
Ne jucăm în liniște. Copiii devin mai independenți, așa că jocurile de logică și de memorie cu care se pot juca singuri le-ar fi de mare folos. Astfel de jocuri le stimulează memoria și gândirea.
Mai multe astfel de jocuri puteți găsi în acest studiu, realizat de Universitatea Harvard.