Intervenția timpurie în TSA

Știu, e un subiect despre care vorbește toată lumea, dar câtă vreme mai există încă persoane care-și imaginează că Tulburările din Spectrul Autist trec de la sine, cu vârsta, cred că nu se vorbește destul.

De multe ori, când un copil mic nu atinge la timp etapele de dezvoltare specifice vârstei, cei din jurul său tind să îi liniștească pe părinți: „Lasă-l, e mai incet el așa, nici Einstein nu a vorbit până la 4 ani!” Uneori, într-adevăr, copiii recuperează de la sine. Dar, există și cazurile în care asta nu se întâmplă și atunci este nevoie de intervenția specialiștilor.

Că este vorba despre o întârziere în dezvoltare sau o tulburare din spectrul autist, cu cât mai devreme se începe intervenția, cu atât șansele ca respectivul copil să ducă mai târziu o viață normală cresc.

E drept, că omul poate învăța la orice vârstă, dar studiile au demonstrat că plasticitatea creierului scade odată cu vârsta. Rezultatele pe termen lung sunt mult mai bune atunci când terapia este începută în jur de doi ani.

Metodele de intervenție se stabilesc în funcție de vârsta cronologică a copilului, nivelul de dezvoltare, punctele sale forte sau lipsurile sale, nevoile și prioritățile familiei. Scopul ei este însă unul și același, de a crește implicare copilului, nivelul de independență, abilitățile cognitive și competențele sociale.

Cele mai cunoscute metode de intervenție sunt ABA (Applied Behavior Analysis), PECS (Picture Exchange Communication System), terapia ocupațională, logopedia. În majoritatea cazurilor ele sunt folosite împreună.

Cercetările au arătat că un număr de 25-40 de ore de terapie pe săptămână dau cele mai bune rezultate. Asta înseamnă că, intervenția trebuie continuată și de părinți, acasă. Orice specialist serios îți va arăta cum trebuie să lucrezi cu copilul, ba chiar vei primi și teme zilnice. Nu le neglija, căci este în joc viitorul piticului tău!

Din păcate, în cazul TSA nu există medicamente minune și nici soluții care să rezolve „problema” de azi pe mâine. Unele manifestări pot fi diminuate cu ajutorul medicației (agitația, comportamentele de autostimulare), dar TSA NU se vindecă.

Dacă piticul tău are un astfel de diagnostic, nu pierde vremea, caută un centru unde să poată începe intervenția cât mai repede!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *