Pregătește-ți copilul cu autism pentru viața de adult

Pentru părintele unui copil cu nevoi speciale, preocupat de a găsi cea mai bună terapie sau variante de a o plăti, este foarte ușor să piardă din vedere că într-o bună zi copilul va deveni adult. Și mai ales că este de preferat ca atât cât se poate să fie un adult autonom.

Iată cele mai importante lucruri la care trebuie să te gândești pentru a-ți pregăti piticul special pentru viața de adult.

tanar_autism

Locuința

Te-ai gândit unde și cum va locui când va fi adult? Cât este mic e încă greu să-i evaluezi nivelul de independență la care va putea funcționa, dar odată ce trece de adolescență e bine să iei în calcul ce va face.

Autonom. Dacă situația o permite, cel mai bine ar fi să fie independent. Oricât nu ți-ar plăcea, trebuie să te gândești și la momentul în care nu-i vei mai putea fi alături.

În familie. Este varianta preferată chiar și pentru tinerii neurotipici. Tranziția către viața adultă este mult mai ușoară într-un mediu familiar. Și ce mediu mai familiar există decât cel familial?

Îngrijirea personală

Aceasta se învață de la cea mai fragedă vârstă. Deși poate părea mai comod să-l speli tu pe dinți sau să-l îmbraci, va veni o vreme când va trebui să facă toate aceste lucruri singur. De asemenea ar fi bine să învețe cum să folosească o mașină de spălat sau să-și cumpere singur haine. Fiecare dintre aceste lucruri poate fi împărțit în pași mici, eventual cu suport vizual, și repetat până ce copilul va reuși să se descurce singur.

Relațiile

De-a lungul vieții, copilul/tânărul cu autism va forma anumite relații. Indiferent dacă relațiile sunt de prietenie sau sexuale, copilul trebuie să fie pregătit pentru ele. Pentru mulți părinți subiectul poate fi delicat, dar este mai bine ca tânărul să știe ce-l așteaptă. Este important să învețe despre schimbările din corpul lui și despre senzațiile și sentimentele care-l vor încerca la un moment dat.

Managementul timpului

Copiii cu autism au dificultăți în a-și organiza timpul și a-și prioritiza activitățile, dar managementul timpului este foarte important. Puteți începe încă de când sunt mici, organizându-le activitățile pe baza unui orar pe care să-l poată vedea și, eventual, pe măsură ce cresc, să-l poată completa singuri.

Gestionarea banilor

Poate unul dintre cei mai importanți pași spre independență este ca tânărul să-și poată câștiga singuri banii. Chiar dacă, să zicem, acest lucru nu este posibil, va trebui să aibă măcar noțiuni elementare despre folosirea lor.

Orientarea în spațiu

Învață-l să folosească mijloacele de transport în comun, cum să-și ia puncte de reper și să se orienteze în spațiu. Cred că, de memorarea adresei și a unui număr de telefon pentru urgențe, nici nu mai trebuie să pomenim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *