Cum îți înveți copilul cu nevoi speciale să gestioneze banii

Una dintre abilitățile de care oricine are nevoie în viață este abilitatea de a gestiona banii. Ea este cu atât mai necesară în cazul unui copil/tânăr cu nevoi speciale. Învață-l de mic asta și-l vei scuti de o mulțime de probleme mai târziu.

Mai jos ai câteva lucruri pe care piticul tău trebuie să le învețe și câteva sugestii despre cum să-l ajuți.

gestionarea_banilor

Dorință versus necesitate

De-a lungul timpului, chiar și oamenii obișnuiți se întâlnesc cu situații în care vor crede că dorințele lor sunt, de fapt, necesități. Discriminarea între cele două este foarte importantă, mai ales atunci când bugetul este limitat. De exemplu: o pereche nouă de pantofi poate fi o necesitate, dar o anumită marcă, foarte scumpă, atunci când există și alte opțiuni este doar o dorință. Învață-ți copilul această diferență, și, dacă este cazul, învaț-o alături de el. Să nu uităm de puterea exemplului…

Întrebări esențiale

Ca să facă și mai bine diferența pomenită mai sus, învață-l să se întrebe:

  • De ce îl/o vreau?
  • Cum se va schimba viața mea, dacă îl/o am?
  • Care sunt lucrurile cu adevărat importante pentru mine?

Matematică aplicată

Poate nu-i place să învețe sau poate, nu poate. Câteva noțiuni îi sunt totuși necesare. Dacă exersați operațiile de bază în matematică, folosiți monede sau bancnote, pe lângă faptul că-i va fi mai ușor să adune sau să scadă având un suport vizual, va înțelege mai ușor cum să umble cu banii.

Joacă și realitate

Jucați-vă de-a magazinul sau de-a restaurantul. Încearcă să folosești prețuri cât mai apropiate de realitate, chiar dacă folosești în loc de bani bucăți de hârtie cu valoarea scrisă pe ele. Nu vrei să creadă că o pereche de pantofi costă doi lei. Odată ce te-ai convins că stăpânește noțiunile, du-l în lumea reală și roagă-l să te ajute la cumpărături, plătind sau calculând valoarea produselor.

Învață-l să economisească

Trebuie să recunoaștem, că uneori și nou ne scapă din vedere asta. Oferă-i o pușculiță simpatică și un buget săptămânal. Nu contează, cât e de mare sau de mic, important este să-i explici, că o mică parte din el, trebuie pusă de-o parte. alege un obiect pe care și-l dorește, explică-i cât costă și în cât timp îl poate avea dacă economisește. În acest fel, îl vei învăța ce înseamnă răbdarea, dar și planificarea.

Probabil nu va fi foarte ușor să-ți înveți copilul special toate aceste lucruri, dar merită să încerci. Începe devereme, iar când va fi adult îți vei da seama cât de mult au contat eforturile tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *