Cum gestionăm comportamentul opoziționist (TCO)

Ce faci atunci când copilul nu vrea să facă ceea ce îi ceri? Primul impuls este, probabil, să-l pedepsești. Metoda asta, de cele mai multe ori, chiar dacă poate fi eficientă pe moment, generează probleme mai târziu. În timp, frustrarea (de ambele părți) crește, iar comportamentul nu se corectează.

Iată câteva sugestii pentru a gestiona eficient tulburările de comportament opoziționist. Ele funcționează atât pentru copiii care au o problemă reală, cât și pentru copiii „obișnuiți”.

TCO2

Așteptări și beneficii

Stabilește-ți din timp așteptările și dă-i voie să câștige anumite beneficii dacă se conformează. Lasă-l pe el să aleagă, în limite rezonabile, aceste beneficii. De exemplu, în loc să-i confiști tableta pentru că nu și-a făcut temele/ordine în cameră etc., anunță-l la începutul zilei ca are de facut teme/ ordine sau orice altceva și că după îndeplinirea sarcinii va primi tableta.

Anunță tranziția

Dacă-i spui: „Lasă computerul și hai la masă!”, va fi foarte frustrat. Îi vei crea impresia că lucrurile care-i fac plăcere nu sunt importante și, prin extensie, că el nu e important. E mult mai eficient să-i spui: „În zece minute, masa va fi gata. Pregătește-te să oprești jocul și să vii la masă.”

Arată empatie

Ți-ar plăcea să- vină cineva la tine și să-ți spună: „Lasă computerul și treci la culcare!”? Cred că nu. Nici lui. Arată că îl înțelegi și relația voastră va fi mai bună. „Știu că îți place jocul ăsta, dar ai nevoie să și dormi. Și mâine e o zi și te vei putea juca din nou.”

Laudă-l

Laudă-l de fiecare dată când se conformează așteptărilor tale. Fii cât mai specifică: „E grozav că ai reușit să-ți strângi atât de repede jucăriile!”

Oferă-i alegeri

Nu întotdeauna merită să-ți impui voința, mai ales dacă o faci cu forța. De câte ori poți, dă-i posibilitatea să aleagă. „Preferi tricoul albastru sau pe cel verde?” Chiar are importanță cu ce se îmbracă?

Ține-te de promisiuni

Indiferent ce-i promiți, respectă-ți cuvântul. Degeaba îi promiți că-l lași o săptămână fără tabletă dacă după nici cinci minute o are înapoi. În timp, își va da seama că nu te ții de cuvânt și va exploata asta. La fel, când îi promiți o recompensă, dă-i-o.

Fără negocieri și ceartă

Nu încuraja negocierea sau cearta. Dacă știe că te ții de promisiuni, așa cum pomeneam mai sus, probabil că nu nici nu va încerca să negocieze.

Responsabilizează-l

Învață-l să fie responsabil. Arată-i că și contribuția lui contează. Mândria de a reuși să facă singur lucruri pe care tu le consideri importante îl va determina să facă și mai mult.

Ai și tu un sfat? Împărtășește-l cu noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *