Strategii pentru diminuarea anxietății sociale la copii

Copilul tău e rușinos și se ascunde în spatele tău de câte ori întâlnește o persoană străină? Ori, poate începe să plângă de câte ori se află într-un mediu care nu-i este familiar? Ei bine, e posibil să aibă o anxietate socială.

Iată câteva strategii ca să-l ajuți să o depășească:

Recunoaște-i îngrijorările și empatizează cu el

Încearcă să nu-l faci să se rușineze pentru că-i este teamă. Explică-i ca este normal ca uneori să se teamă și încurajează-l să depășească aceste momente. Expresii ca „Ești băiat/fetiță mare, nu ai de ce să te temi.” nu vor face decât să-i crească nivelul de anxietate prin inducerea ideii că nu se ridică la înălțimea așteptărilor.

Fii un exemplu

Dacă tu nu te simți confortabil în prezența străinilor, iar atitudinea ta este una de nervozitate în situații sociale, oricât i-ai spune copilului că nu este ok să se teamă, el îți va copia comportamentul. Fii un exemplu pozitiv pentru el.

Învață-l comportamentele de bază

Copiii au nevoie să fie învățați să stabilească contactul vizual, să dea mâna în semn de salut și să răspundă conversației uzuale. Folosește jocul de rol, pretinzând că vă aflați într-o astfel de situație, exersați până când răspunsul corect devine un obicei. Astfel îl poți învăța și cum să se descurce cu situații mai puțin plăcute dar și cum să-și exprime nevoile.

Nu-i pune etichete

Nu simți nevoia să informezi pe toată lumea: „Așa e el/ea, mai timid/ă!” Spusă de suficient de multe ori această etichetă va deveni parte a personalității copilului tău. Nu-ți dorești asta!

Oferă-i ocazia să interacționeze

Că mergeți în parc și va interacționa cu alți copii sau la magazin unde va saluta vânzătoarea, folosește fiecare ocazie pentru a-l învăța comportamentul potrivit. Ia-l cu tine și explică-i regulile pe care trebuie să le respecte, apoi dă-i ocazia să le pună în practică.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *