Strategii utile pentru copiii anxioși

Toți copiii se tem de câte ceva, că e monstrul de sub pat, întunericul sau separarea de părinți, astfel de momente sunt normale în dezvoltarea lor. Când teama persistă o perioadă îndelungată este un semn că trebuie să interveniți.

Iată câteva strategii pentru a-l ajuta pe copil să-și depășească starea de anxietate.

anxietate

Respectă-i și validează-i sentimentele

Anxietatea este reală, iar pentru copil nu este deloc plăcută. Nu-l face să simtă că e ceva în neregula cu el spunându-i: „copiii mari nu se sperie”. Să fim serioși, chiar și noi, adulții, avem temerile noastre.

Învață-l să respire adânc

O metodă de calmare rapidă, respirația profundă este foarte la îndemână atunci când copilul are un atac de panică

Ascultă-l

Învață-l să-ți împărtășească temerile. Ascultă-l fără să-l întrerupi chiar dacă scenariile pe care le dezvoltă sunt dintre cele mai improbabile.

Discută despre posibilități

Îl loc să-i spui că se gândește la prostii, întreabă-l cât de posibil este scenariul lui, care este probabilitatea ca lucrul de care se teme chiar să se întâmple.

Lasă-l să găsească soluții

Îndeamnă-l să găsească soluții în situația în care temerea sa se adeverește. „Spune-mi câteva lucruri pe care ai putea să le faci în această situație.” Nu i le oferi tu pe tavă dacă îți dorești să devină autonom.

Încurajează-l

Orice progres, oricât de mic, merită lăudat. Spune-i exact pentru ce-l lauzi: „Sunt foarte mândră de tine pentru că ai fost curajos și ai dormit cu lumina stinsă.”

Recunoaște-ți slăbiciunile

Atunci când treci și tu printr-o stare de anxietate vorbește despre ea cu copilul tău. Explică-i pașii pe care îi vei urma pentru a o depăși. Să nu uităm că puterea exemplului este foarte importantă.

Ai și tu o strategie pe care nu am menționat-o aici? Împărtășește-o cu noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *