Kinetoterapia pasivă – câteva răspunsuri

Dacă îți imaginezi că un copil imobilizat sau un bebeluș (cu nevoi speciale sau fără) nu au nevoie de mișcare, te înșeli. Mișcarea este cu atât mai importantă pentru ei, deoarece poate preveni agravarea unor probleme sau apariția altora noi.

Probabil știi deja că terapia prin mișcare se numește kinetoterapie. Kinetoterapia pasivă este realizată fără efort din partea pacientului prim mobilizarea articulațiilor sau a mușchilor de către kinetoterapeut sau cu ajutorul unor aparate.

Nici bebelușii și nici copiii mai mari dar care au tulburări de motricitate sau  afecțiuni neurologice de tipul paraliziilor sau parezelor nu vor putea face exerciții la indicațiile specialistului, iar atunci singura variantă rămâne mobilizarea pasivă.

Practic, kinetoterapeutul va așeza bolnavul într-o poziție confortabilă, apoi va folosi o serie de manevre menite a pune corpul în mișcare, a pregăti organismul pentru efort, a corecta o postură vicioasă, a combate hipertonia etc., în funcție de diagnosticul și de nevoile pacientului.

Ce sindroame pot beneficia de pe urma acestui tip de terapie?

  • Sindromul piramidal – hemiplegia spastică infantilă; diplegia spastică
  • Sindroamele extrapiramidale – sindromul coreic, sindromul atetozic, sindromul mixt piramidal/extrapiramidal, sindromul rigidității piramidale
  • Sindroamele ataxice

Ce metodă să aleg?

Dacă te apuci să cauți despre kinetoterapie vei da la un moment dat peste o mulțime de metode: Vojta, Schrott, Kabat și altele. De unde știi ce să alegi? Ei bine, nu alegi tu. O face specialistul pentru că el știe ce presupune fiecare metodă în parte și pentru ce este bună. Dacă nu ești convinsă de alegerea lui, nu uita că ai întotdeauna dreptul la o a doua opinie.

Pot face și eu acasă cu copilul meu?

Da, la indicațiile specialistului, poți pot face exerciții pasive cu copilul, dar numai după ce acestea ți-au fost prezentate de către un kinetoterapeut care s-a asigurat că le execuți corect. Nu ai vrea să faci mai mult rău decât bine. Respectă intensitatea și durata mișcării, nu încerca să grăbești procesul căci este un proces de durată, iar rezultatele se văd în timp.

Există contraindicații?

Ca și în alte cazuri și pentru kinetoterapia pasivă există contraindicații. Cancerele, bolile de tipul psoriazisului, o serie de afecțiuni în faza lor acută nu vor permite acest tip de terapie. De aceea e bine să ceri întâi sfatul medicului și apoi al unui kinetoterapeut.

Multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *