Pre-trainingul pentru toaletă

antrenament toaletă

Mersul la toaletă este un pas important în dezvoltarea oricărui copil și poate fi influențat de o întreagă serie de factori, cum ar fi dezvoltarea copilului, posibilele probleme senzoriale, motricitate etc.

Pentru unii pitici această etapă apare firesc între 2 și 3 ani, în timp ce alții se confruntă cu tot felul de probleme mult după această vârstă. Înainte de a vă învăța copilul să folosească olița, ar trebui să parcurgeți o etapă, pe care psihologii o numesc pre-training. Iată în ce constă ea:

antrenament toaletăObservația

Părinții trebuie să observe cât de des face pipi copilul, eventual să noteze într-un caiet. Această informație se va dovedi extrem de utilă în etapa de training propriu-zis. În general, copiii fac pipi cam la același interval de timp, dar uneori, în funcție de cantitatea de lichide consumate, intervalul poate să varieze.

Mai ales în cazul copiilor cu TSA, dar nu numai al lor, trebuie identificate și potențialele recompense ce se vor folosi după îndeplinirea „obiectivului”.

Implicarea

Explică-i copilului ce te pregătești să faci. Chiar dacă pare a nu înțelege despre ce este vorba, nu sări peste această etapă. Ideal ar fi să îi vorbești despre ce faci de fiecare dată când îi schimbi scutecul. „Ai făcut pipi. Nu este bine să stai ud, de aceea vom schimba scutecul. Trebuie să avem grijă să fim mereu curați și uscați.”

Vorbește normal despre aceste lucruri, copilul nu trebuie să se simtă vinovat sau luat în râs. Este foarte important să înțeleagă că nevoile fiziologice sunt normale, nu rușinoase.

În măsura în care este posibil implică-l în alegrea oliței. Alege ceva amuzant, colorat, dar care poate fi manevrat cu ușurință și de către cel mic. Nu alege modele extrem de complicate de care copilul s-ar putea teme. De asemenea, ia-l cu tine când îi cumperi lenjerie intimă „pentru copii mari”. Asigută-te că ai un stoc suficient de haine cu care să-l schimbi în perioada de antrenament. Accidentele sunt inevitabile.

Pregătirea

Alege un sfârșit de săptămână pe care să-l „sacrifici” pentru începerea antrenamentului. Ideal ar fi să faci asta vara, dar nu întotdeauna este posibil. Pregătește-te sufletește să faci față inevitabilelor accidente și să speli mai mult decât de obicei. Mare grijă, accidentele nu trebuie blamate, copilul nu trebuie luat în râs. Dacă piticul face terapie ABA discută cu coordonatorul despre oportunitatea deprinderii mersului la toaletă și stabiliți împreună cum veți proceda.

Odată parcurse aceste etape, puteți începe „antrenamentul” propriu-zis. Despre acesta puteți citi aici.

 

 

One Comment on “Pre-trainingul pentru toaletă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *