Tulburarea de comportament opoziționist (TCO)

Nu orice copil care nu ascultă are o tulburare de comportament opoziționist. TCO este mai mult decât un comportament nepotrivit. În Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale (DSM 5) TCO este definit ca fiind un tipar comportamental recurent manifestat prin furie/iritabilitate, opoziționism și/sau tendințe de răzbunare, ce durează mai mult de 6 luni.

TOC

Iată mai jos câteva semnale care ar trebui să te pună pe gânduri.

Dă vina pe ceilalți

Indiferent dacă este vorba despre o greșeală sau un comportament nepotrivit, altcineva este întotdeauna de vină. Acuzațiile sunt de cele mai multe ori vehemente.

Are frecvente manifestări de furie

Ieșirile pe care le are sau tendința către răzbunare (pentru lucruri minore) depășesc cu mult, atât ca intensitate, cât și ca frecvență, manifestările copiilor de-o vârstă cu el. Tantrumurile, obiecte distruse și, uneori, agresivitatea fizică îi pot pune în pericol pe cei din jur și chiar și pe el.

Refuză orice sarcină

Indiferent ce i-ai cere, refuză să facă. Fie că e vorba de a-și face temele sau de a veni la masă, răspunsul standard este nu. Uneori spune nu, deși este evident că și-ar dori să facă ce i s-a cerut.

Nu are prieteni

Deoarece intensitatea manifestărilor sale este deseori înspăimântătoare pentru ceilalți copii și chiar și pentru părinții lor, aceștia îl evită. Dacă are accese de violență fizică, va fi cu atât mai marginalizat.

E mereu negativist

Pare a fi un pesimist înnăscut. Totul este sumbru, iar negativismul atinge cote alarmante.

Are probleme cu autoritatea

Este deseori frustrat din cauza părinților și a profesorilor. Nu scapă nicio ocazie să le conteste autoritatea atât prin vorbe cât și prin fapte. Lipsa de respect este evidentă, putând duce la probleme serioase, mai ales la școală.

Evident, un diagnostic nu poate fi pus decât de către un specialist, dar cu cât semnalele sunt recunoscute mai devreme, cu atât mai repede se pot lua măsuri.

În articolul următor, vă vom prezenta câteva strategii pentru a-i ajuta pe copiii cu această tulburare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *