Așa cum povesteam în articolul anterior, Evitarea patologică a cererilor este o tulburare din spectrul autist, ce se poate diferenția clar de autism sau Asperger.
Iată mai jos semnele ei:
Comportament pasiv în primul an de viață
Deseori copilul nu se întinde după jucării, le lasă să cadă, atinge etapele de dezvoltare mai târziu.Pe măsură ce cererile cresc, începe să se opună. Totul tebuie să se desfășoare după regulile lui. Părinții simt nevoia să se poarte „cu mănuși”, dar nu percep comportamentul ca fiind anormal. În cazul autismului lipsa de răspuns social și de empatie alertează părinții mult mai devreme. La fel și comportamentul stereotip.
Evită cererile obișnuite
Acest comportament evitant pare a fi singura preocupare a copilului și un talent nativ. Poate încerca să distragă adultul, să recunoască cererea dar să-și găsească o scuză pentru care nu o duce la îndeplinire. Se pune în situații în care fizic să nu o poată îndeplini (se ascunde, se întinde pe jos, începe să se dezbrace etc). Se retrage într-o lume imaginară și comunică doar cu jucăriile sau începe să vorbească din ce în ce mai tare ca să acopere adultul. În cazul în care nimic nu funcționează, țipă, lovește.
Aparent sociabil, dar doar superficial
Deși are suficientă empatie pentru a putea manipula adulți, nu negociază cu ceilalți copii și nu se vede ca unul dintre ei. Nu are simțul responsabilității și nu simte rușine sau mândrie. Preferă interacțiunea cu adulții, dar nu le recunoște statutul. Dacă este la școală, poate ave comportamente nepotrivite în clasă: râde în timpul orelor, devine agresiv fără să fie provocat. Pedeapsa sau recompensa par să nu funcționeze.
Labilitate emoțională
Trece de la mângâieri la agresivitate fără niciun motiv evident. Tine să-și urmeze impulsurile de moment iar activitățile trebuie să se desfășoare în termenii stabiliți de el. Își poate schimba atitudinea brusc, dacă i se pare că altcineva deține controlul.
Joacă diverse roluri
Unii dintre copii par să piardă contactul cu realitatea și adoptă diverse roluri ca strategie de adaptare. Pentru ceilalți copii poate pretinde că este profesorul, pentru părinți că este un personaj de desene animate.
Întârziere în limbaj ca urmare a pasivității
Deseori reușește să-i prindă din urmă pe cei de vârsta lui. Are un contact vizual bun, uneori chiar prea insistent. Pot apărea întrebări repetitive, care au rolul de a-l distrage pe adult, dar pot marca și un moment de panică.
Comportament obsesiv
Cele mai frecvente obsesii apar la nivel social. Tind să-i hărțuiască sau să fie agresivi cu persoanele care nu le plac dar și să le urmărească și să insiste pe lângă persoanele care-i plac.
Semne neurologice
Se târăște târziu sau niciodată. Pare neîndemânatic. Uneori pare a fi absent sau poate avea episoade de discontrol.
În cel de-al treilea, și ultimul, articol despre acest subiect puteți afla mai multe despre strategiile pe care le puteți încerca acasă dacă aveți un copil cu aceste manifestări.