Dieta Ketogenică este o dietă cu un aport crescut de grăsimi și unul scăzut de carbohidrați. Ea a fost folosită încă din 1920 în cazul copiilor care sufereau de epilepsie intractabilă, iar de-a lungul timpului numeroase studii i-au dovedit eficiența în astfel de cazuri.
Ce se întâmplă în organism
În mod normal, organismul folosește carbohidrații (zahăr, pâine, paste etc) pentru a-și lua energia necesară funcționării. Dat fiind faptul că în această dietă aportul de carbohidrați este extrem de scăzut, organismul va fi obligat să consume grăsime pentru a-și lua energia necesară, într-un proces numit ketoză.
Ce presupune dieta
În cazul acestei diete 90% din caloriile consumate provin din grăsim. Raportul va fi de 3-4 grame de grăsime pentru un gram de carbohidrați sau proteine. De exemplu, la o masă, copilul poate consuma o bucațică de pui și una de fruct, iar restul caloriilor vor proveni din unt sau smântână grasă, maioneză etc.
Fiecare aliment va trebui monitorizat și cântărit cu atenție. De asemenea, va trebui să țineți cont de alte aspecte, cum ar fi faptul că piticul poate înghiți pastă de dinți, iar aceasta conține uneori carbohidrați sau că poate primi prăjituri și alte alimente de la parteneri de joacă și colegi.
Efecte secundare
Nu trebuie să treceți cu vederea că această dietă poate avea efecte secundare, dacă este ținută pe o perioadă foarte lungă de timp. Nivelul colesterolului crește, pot apărea pietre la rinichi, se poate instala constipația, sunt posibile tulburări de creștere sau fracturi ale oaselor.
Cel mai important
Știu ca pare tentant și simplu ca piticul să scape de crizle epileptice cu ajutorul unei diete, mai ales a uneia care s-a dovedit că funcționează, dar NU o începeți fără să vă consultați cu medicul neurolog și cu un medic nutriționist, care cunosc problemele cu care se confruntă piticul. Ei sunt singurii în măsură să vă ofere o părere avizată în legătură cu oportunitatea și maniera de abordare a dietei ketogenice.