Există în limba română expresia „grasă și frumoasă”, care induce o idee pozitivă legată de kilogramele în plus. Pe baza acestei idei, mulți părinți le oferă copiilor mult mai multă mâncare decât au ei nevoie, pregătind un teren propice pentru o serie de afecțiuni metabolice la vârsta adultă.
De exemplu, un copil de 2 ani, indiferent de sex și de câtă mișcare face are nevoie de doar 1000 de calorii pe zi. La 3 ani, un baiat care face mișcare are nevoie de 1400, iar o fată mai sportivă de 1200. Un copil care nu iubește mișcarea va rămâne la 1000 de calorii pe zi. Un tânăr de 18 ani, care nu face sport de performanță, dar face mișcare, va avea nevoie de 2800 de calorii, în timp ce o fată de 2000. Un tânăr sedentar va trebui să se mulțumească cu 2400 iar o fată din aceeași categorie cu 1800.
Bine, bine, vei spune, dar ce înseamnă numerele astea? Un ou mare are aproximativ 72 de calorii, 6 roșii cherry 30, iar un McPuișor cu o porție mică de cartofi prăjiți are 600 de calorii. Fă tu socoteala! Sucurile, fie ele carbogazoase sau de fructe trebuie calculate și ele. Nu spune nimeni să stai cu lista în mână de fiecare dată când pregătești masa, dar ține cont de câteva lucruri:
Nu îndopa copilul
În general, un copil îți va spune când s-a săturat. Nu insista să termine tot din farfurie, îi vei crea un obicei care va genera probleme mai târziu.
Nu grăbi copilul când este la masă
Fiecare mănâncă în ritmul lui. Știu, uneori poate nu ai timp să stai după el, dar e de preferat să-ți faci. Creierul are nevoie de timp ca să înregistreze senzația de sațietate.
O alimentație completă nu înseamnă să mănânce tot la o masă
Cereale, carne, pește, ouă, legume, fructe, lactate; desigur, trebuie să mănânce din fiecare, dar nu pe toate la o masă. Încearcă să le împarți pe parcursul întregii zile.
Mișcarea e importantă
Nu toți copiii sunt pasionați de sport, dar toți pot face măcar o plimbare zilnică. Un obicei sănătos se creează în timp.
Ține cont de sfatul medicului
Dacă medicul îți atrage atenția că ai un copil supraponderal nu-l ignora sub pretextul că așa sunt toți în familie. Mai bine roagă-l să-ți explice cu ce probleme se poate confrunta copilul mai târziu.
Nu uita de puterea exemplului
Degeaba încerci să-l forțezi să mănânce legume dacă tu nu te atingi de ele. Nici nu poți să-i spui că mâncarea de la fast-food nu e sănătoasă dacă tu numai asta mănânci. Poate va reține ce-i spui, dar va face ce faci și tu.
Prezentarea contează
Dacă ai merge la restaurant și bucătarul ți-ar trânti niște chestii de-a valma în farfurie, precis n-ai fi prea încântată. Aspectul este extrem de important și pentru copii.
Alimentele adecvate vârstei
Ține cont de vârsta copilului și oferă-i alimentele potrivite. Nu-i vei oferi friptură de porc unui copil de doi ani, organismul lui nu este pregătit pentru așa ceva. Gustatul din paharul de alcool al părinților este nepotrivit la orice vârstă. Copilul nu poftește, pentru că nu știe ce este. Nu-i da ocazia să afle, va avea o viață întreagă de adult să descopere.