Orice internare este privită ca o experiență neplăcută. De multe ori așa și este. Și asta, independent de calitatea actului medical sau de condițiile de spitalizare. Copilul este scos din mediul lui și forțat să se adapteze unui loc străin. Dacă mai punem la socoteală și procedurile medicale, e de înțeles că devine agitat și nu mai e deloc compliant.
Pentru ca lucrurile să fie mai simple iată mai jos un mic regulament de comportament.
Păstrează-ți firea
Oricât de îngrijorată ai fi și oricare ar fi problemele piticului, dacă tu te panichezi îți va prelua starea. Nu te ajută cu nimic să fii agitată și nervoasă, iar lui cu siguranță îi va face rău. Dacă nu reușești să te calmezi singură, vorbește cu medicul să-ți recomande un anti-anxiolitic pe bază de plante. Va fi fericit să te ajute, pentru că este mai ușor să comunici cu un părinte calm și echilibrat.
Ai grijă ce spui
Nu îi spune ”Vai ce rău arăți!”, ”Știu eu că ți-e rău!”. Nu vei face decât să-l sperii, iar el va deveni din ce în ce mai agitat. Nici să-l ameninți cu medicii sau asistentele care îi vor face injecție dacă nu e cuminte nu e foarte înțelept. Dacă va fi nevoie să i se recolteze probe pentru analize va trebui să te lupți cu el atunci când va vedea acul.
Respectă regulamentul spitalului
Regulamentul a fost făcut pentru a face tuturor viața mai ușoară și se bazează pe experiența medicilor și a asistentelor. Respectați-l! Dacă stingerea se dă la ora 10, nu insistați să mai stați la televizor, dimineață, la ora 6, când se administrează tratamentul veți fi obosiți și iritați.
Ai grijă ce mănâncă
Nici acasă nu e o idee bună să-l îndopi cu chipsuri și ciocolată, cu atât mai puțin în spital. Dacă i se administrează un tratament nou și face cumva o alergie nimeni nu va putea spune cu certitudine dacă este din cauza medicamentului sau a alimentației.
Cere întotdeauna lămuriri
Dacă nu înțelegi ce se întâmplă, cere lămuriri. Medicului sau personalului de acolo. Colegele de salon, dacă nu au pregătire medicală, nu îți vor putea oferi o părere competentă. Doar ai venit la spital ca să se ocupe specialiștii de tine și piticul tău. Dacă voiai sfaturi băbești puteai să le ceri pe facebook fără să mai bați drumul până la spital. La rândul tău, nu oferi sfaturi nesolicitate, mai ales medicilor.
Ocupați-vă timpul în mod creativ
Poate fi plictisitor să stai mai multe zile în spital. Luați-vă cărți, creioane, un joc și ocupați-vă timpul. Un copil care se plictisește va fi un copil agitat și necooperant. Nu este nici locul și nici momentul să-l disciplinezi într-o manieră dură. Mai bine îl ții ocupat.
Acestea fiind zise, dacă ajungeți cumva la spital, să va fie șederea ușoară și să ieșiți sănătoși.