5 greșeli pe care le fac părinții copiilor cu ADHD

Dacă ai un copil cu ADHD știi cât de complicată poate fi viața. Ceea ce pentru alți pare extrem de simplu, pentru tine este o continuă provocare.

Când vine vorba de copiii lor, toți părinții fac greșeli, că doar oameni suntem. Când ai un copil cu nevoi speciale îți este cu atât mai greu să-ți dai seama dacă ceea ce faci e bine sau e rău.

sfaturi ADHD

Cele 5 greșeli enumerate mai jos sunt cele pe care trebuie să le eviți cu orice preț. Poate că după ce o să le citești, o să spui ca sunt „la mintea cocoșului”, dar recunoaște că, uneori, avem nevoie să ni se reamintească lucruri simple.

1. Îi negi diagnosticul

Să accepți diagnosticul copilului tău poate fi unul dintre cele mai grele lucruri pe care va trebui să le faci în viața asta, dar este singura atitudine responsabilă. Acceptă-l și colaborează cu specialiștii pentru a-i oferi cele mai bune șanse în viață. Negarea nu te va duce nicăieri și, în timp, va înrăutăți situația.

2. Uiți că nu se poate controla

Când copilul tău are un comportament nepotrivit, nu considera că o face special ca să te enerveze. Nu uita că un copil cu ADHD nu își poate controla impulsurile de moment și asta poate face ca lucrurile să scape de sub control. O reacție nepotrivită din partea ta va face situația și mai rea.

Invata să reacționezi cu calm și, în timp, lucrurile se vor îmbunătăți.

3. Asculți sfatul oricui

Cu siguranță se vor găsi și persoane care să-ți spună că această tulburare este supradiagnosticată, că toți copiii sunt năzdrăvani și neascultători. Ar fi bine să nu le asculți. Fii atentă însă la ce îți spun specialiștii și la propria intuiție. Dacă tu simți că unele lucruri legate de copilul tău nu sunt cum ar trebui să fie, cel mai probabil ai dreptate.

4. Folosești metodele obișnuite

Când vine vorba de disciplină, de ce ai vrea să folosești metodele obișnuite atunci când ai un copil special? În timp, îți vei da seama cât din ceea ce face copilul tău are legătură cu ADHD-ul și cât este un comportament nepotrivit, dobândit. Aplică metoda potrivită pentru fiecare situație.

5. Uiți că ești om

Poate cel mai important sfat. Orice om greșește. Nu uita că și tu ești om, deci ai dreptul să greșești. În loc să te învinovățești alege să cauți metode pentru a-ți corecta greșeala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *