7 semnale că există probleme de procesare senzorială

Ți se pare că micuțul tău reacționează ciudat la diverși stimuli? E posibil să aibă o tulburare de procesare senzorială. Hai, mai întâi, să ne lămurim ce înseamnă asta. TPS reprezintă incapacitatea creierului de a procesa informațiile primite de la simțuri, ceea ce afectează comportamentul și activitatea zilnică a copilului.

Iată mai jos, 7 semnale care pot arăta că micuțul tău are probleme de procesare senzorială.

semne_TPS

1. Evită să facă mișcare

Dacă îi este frică să se dea în leagăn sau să se urce pe tobogan, este posibil să evite inputul vestibular sau proprioceptiv. Acestea sunt cele care ne dau simțul echilibrului și capacitatea de a ști unde se află corpul nostru raportat la spațiul din jur.

2. Îi vine să vomite când simte mirosul sau gustul anumitor alimente

Chiar dacă acesta nu este întotdeauna semnul unei tulburări senzoriale, poate fi totuși provocat de o suprasolicitare a sistemului oral.

3. Merge des pe vârfuri

Uneori copiii aleg să facă asta pentru că sunt prea sensibili la senzațiile pe care le percep tălpile lor și aleg să atingă o suprafață cât mai mică posibil. Uneori, pur și simplu le place presiunea pe care această poziție o pune asupra gleznelor – feedback proprioceptiv.

4. E neîndemânatic

Dacă micuțul cade sau se izbește de lucruri mai des decât ceilalți de vârsta lui poate fi din cauza unei probleme vestibulare.

5. Se ascunde la petreceri

Dacă nu-i plac locurile publice sau petrecerile se prea poate să fie suprastimulat de zgomot și lumini.

6. Preferă hainele care i-au rămas mici

Astfel își oferă un input proprioceptiv. Poate părea straniu, dar senzația pe care o au îi ajută să se calmeze.

7. Nu pare să observe când îi vorbești

…sau are nevoie să i se repete foarte des ce are de făcut? Evident, toți copiii aleg uneori să ne ignore, dar dacă acest comportament apare frecvent poate reprezenta un semnal că sistemul auditiv nu procesează informația corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *